Wskaźnik ładowania

Wszelkie dyskusje na temat modyfikacji i problemów z elektryką, światłami, owiewkami, lakierowaniem a także o pozostałych elementach nadwozia
Awatar użytkownika
azja-83
Posty: 440
Rejestracja: 26 kwietnia 2012, 23:03
Lokalizacja: Racibórz

Wskaźnik ładowania

Postautor: azja-83 » 16 stycznia 2015, 10:28

Montował ktoś taki wskaźnik w Xsie ?, można to jakoś sensownie zamontować ?
http://allegro.pl/modul-woltomierz-0-99 ... 01797.html
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2015, 10:28 przez azja-83, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko Honda :D
Awatar użytkownika
thrillco
Posty: 885
Rejestracja: 04 października 2010, 08:32
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Postautor: thrillco » 16 stycznia 2015, 10:46

woltomierz ok, ale amperomierz jak dla mnie jest zbedny, bo jaki prąd odbiornika można mierzyć? niby można prąd pobierany przez nawigację/telefon/zapalniczkę ale to raczej bez sensu.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_w4
Posty: 732
Rejestracja: 10 maja 2012, 07:50
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: wojtek_w4 » 16 stycznia 2015, 10:59

wymiary ma nie wielkie wiec można by go było gdzieś wsadzić . A jezeli chodzi o amperomierz to można by mierzyć prąd za przekaźnikiem , czyli wszystko co działa po kluczyku. Światła , zapłon itp. :mrgreen:

Ciekawa opcja . Mocno się zastanowię czy brać :mrgreen:
Awatar użytkownika
azja-83
Posty: 440
Rejestracja: 26 kwietnia 2012, 23:03
Lokalizacja: Racibórz

Postautor: azja-83 » 16 stycznia 2015, 11:19

Gość który to wystawia ma kilka opcji do wyboru, są też tańsze bez amperomierza, podświetlenie dowolne , tylko trzeba patrzeć żeby był na prąd stały.

do samodzielnego zabudowania
http://allegro.pl/modul-woltomierz-volt ... 89230.html

a tu z ramką
http://allegro.pl/miernik-woltomierz-ob ... 26385.html
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2015, 11:27 przez azja-83, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko Honda :D
Awatar użytkownika
archie_1989
Posty: 114
Rejestracja: 27 października 2014, 09:03
Lokalizacja: ZaklikówPL LondynUK

Postautor: archie_1989 » 16 stycznia 2015, 13:18

Rozwiazanie dla tych co maja gniazdo zapalniczki:

http://www.ebay.co.uk/itm/12V-24V-LED-C ... 35ddfa2634
Awatar użytkownika
azja-83
Posty: 440
Rejestracja: 26 kwietnia 2012, 23:03
Lokalizacja: Racibórz

Postautor: azja-83 » 16 stycznia 2015, 13:33

Wszystko ok jeśli masz gniazdo na zewnątrz, ja mam pod kanapą
Tylko Honda :D
Awatar użytkownika
Pix
Posty: 1942
Rejestracja: 14 marca 2010, 19:28
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Pix » 16 stycznia 2015, 19:04

Odradzam podłączanie pomiaru natężenia prądu.

Żeby dokonać pomiaru natężenia prądu trzeba podłączyć się w przewód i stworzyć obwód.
Jeśli pomiar prądu jest max 10A to oznacza, że powyżej 10A "spali się".

Wyliczenie jest proste:
Światło mijania: 55W = 12V x około 5A
Światło stopu: 21W = 12V x około 2A
Kierunkowskaz: 21W = 12V x około 2A
Pozycje: około 1,5A

Czyli już przekraczamy maksymalny pomiar....
Zasilanie cewek zapłonowych, modułu, innych pierdół... A włączenie świateł drogowych?

Odradzam amperomierz. Tylko i wyłącznie voltomierz.
Ważne by myśleć głową, a nie manetką...
Awatar użytkownika
Dual-D1
Posty: 482
Rejestracja: 15 maja 2014, 07:05
Lokalizacja: Kłodawa

Postautor: Dual-D1 » 16 stycznia 2015, 19:45

Amperomierz musiałby by być z bocznikiem min.30A i powinien być włączony w plusowy przewód od regulatora .Pokazywałby obciążenie alternatora.Ja w moto zamontowałem trójkolorową diodę , która po włączeniu stacyjki świeci na czerwono a po dodaniu gazu przechodzi w żółte a przy pełnym napięciu świeci na zielono i łatwo ją zamontować
Awatar użytkownika
tomhor
Posty: 68
Rejestracja: 05 lipca 2010, 06:33
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postautor: tomhor » 17 stycznia 2015, 15:10

Tu jest źródło woltomierzy:
http://www.aliexpress.com/item/0-56inch ... 71256.html

Jak komuś nie spieszy się... to tylko $1 :-)
Awatar użytkownika
maciej77
Posty: 503
Rejestracja: 07 września 2014, 16:10
Lokalizacja: Gniezno

Postautor: maciej77 » 17 stycznia 2015, 15:50

czaje się na taki:
http://www.aliexpress.com/item/12V-24V- ... 84463.html
myślę że dobrze by wyglądał w bocznym wypełnieniu przy zegarach...
a najważniejsze to "Waterproof"
Awatar użytkownika
kucio1
Posty: 1070
Rejestracja: 12 października 2009, 17:19
Lokalizacja: Płock/Mirosławiec

Postautor: kucio1 » 17 stycznia 2015, 16:28

maciej77taki sam z obudową jest zajebisty :) leci do mnie :)
Dziękuję
Awatar użytkownika
maciej77
Posty: 503
Rejestracja: 07 września 2014, 16:10
Lokalizacja: Gniezno

Postautor: maciej77 » 23 lutego 2015, 20:43

kucio1, kupiłeś ten co podałem w linku czy ten w obudowie?
http://www.aliexpress.com/item/High-Qua ... 0.html?s=p
Masz już jakiś pomysł w którym miejscu to zamontować?
Awatar użytkownika
kucio1
Posty: 1070
Rejestracja: 12 października 2009, 17:19
Lokalizacja: Płock/Mirosławiec

Postautor: kucio1 » 23 lutego 2015, 20:54

W obudowie...myślałem od spodu pod wypełnieniem zegarów...oprócz tego mam również ten z linku...
http://www.aliexpress.com/item/0-56inch ... 71256.html
ale ja to zamontuje dopiero za parę miesięcy jak będę sprawniejszy ;-)
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2015, 20:56 przez kucio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję
Awatar użytkownika
maciej77
Posty: 503
Rejestracja: 07 września 2014, 16:10
Lokalizacja: Gniezno

Postautor: maciej77 » 23 lutego 2015, 21:26

tak na szybko jeszcze go nie mam fizycznie ale wymiary podane przez sprzedawce powinny pasować tak :mrgreen: :
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2015, 21:27 przez maciej77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kucio1
Posty: 1070
Rejestracja: 12 października 2009, 17:19
Lokalizacja: Płock/Mirosławiec

Postautor: kucio1 » 23 lutego 2015, 21:35

Bardzo fajny pomysł ;-) Ja na płaskiej części pod zegarami ;-)
Dziękuję

Wróć do „Rama / Owiewki / Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość