Strona 3 z 4

: 27 marca 2015, 19:04
autor: Wieslaw730
A ten biały przewód gdzie podpinaliście :?:

: 27 marca 2015, 20:23
autor: azja-83
Wiesław jaki biały ? To temat o wskaźniku ładowania nie wskaźniku biegów :) chyba że kabelek przy voltomierzu masz biały ?

: 27 marca 2015, 20:28
autor: Wieslaw730
Tak mam czerwony czarny i biały a opis taki


kolor niebieski ( błękitny )
napięcie wejściowe DC 3V-30V
trzy cyfry LED 0,36"
częstotliwość odświeżania 500ms/1pomiar
dokładność 1%
temperatura pracy -10* do 65*C
czerwony to plus zasilania
biały to plus i pomiar napięcia stałego
czarny minus
wymiary 33 * 15 * 10mm (L*W*H)
wymiery 23 * 15 * 10mm bez uszu do montażu

: 28 marca 2015, 10:56
autor: Krecha
Przy napięciach w granicach 12 V powinno wystarczyć tylko podłączenie czarnego i czerwonego, jeżeli podepniesz czarny do minusa aku a czerwony do plusa i nie wyświetli napięcia to połącz czerwony z białym i powinno być ok.

: 28 marca 2015, 16:24
autor: Wieslaw730
Dzięki Krecha
A więc wygląda to tak :mrgreen:
Akumulator już kiepski bo co kilka sekund spadało napięcie o 1 dziesiątą aż zatrzymało się na 11,8
Pomysł na miejsce montażu podebrane od kolegi z forum ;-)
Siedząc na siedzisku dobrze widać woltomierz

Re: Wskaźnik ładowania

: 07 stycznia 2019, 19:17
autor: Bogo-Legnica
Panowie odgrzewam kotleta. Mam taki okrągły miernik do zamontowania ale wiem co i jak. Ale.... montuję także gniazdo USB (ładowanie tel. navi itp). Miałem takie rozwiązanie w moim poprzednim motocyklu (SV 650n) ale był problem. Woltomierz podłączyłem jak wyżej czyli minus do ramy a plus z stacyjki . Gniazdo USB podłączyłem bezpośrednio do aku. i mi prąd kradło jak motocykl stał w garażu aż aku. padł. I teraz pytanie. Czy gniazdo USB także podłączyć po stacyjce żeby po przekręceniu kluczyka dopiero dostawał napięcie? Gniazdo na amperaż około 2A. Co możecie poradzić?

Re: Wskaźnik ładowania

: 07 stycznia 2019, 19:53
autor: maciej77
Pierwszą wersję ładowarki USB którą miałem też kradła prąd...zostaw podłączone do aku,ale zastosuj jakiś dodatkowy wyłącznik co by nie kradł jak nie potrzebne...czasami potrzeba zasilania bez stacyjki.np.biwak itp.

Re: Wskaźnik ładowania

: 07 stycznia 2019, 20:49
autor: Bogo-Legnica
maciej77 pisze:Pierwszą wersję ładowarki USB którą miałem też kradła prąd...zostaw podłączone do aku,ale zastosuj jakiś dodatkowy wyłącznik co by nie kradł jak nie potrzebne...czasami potrzeba zasilania bez stacyjki.np.biwak itp.

Myślałem o tym ale chciałem jakoś tak fajniej, ładniej.... no ale...
Może takie coś kupię. Wstawię gdzieś z boku (boczek / owiewka) - może się uda.
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-wlacznik-hermetyczny-on-off-a-601-12v-7361225540

Re: Wskaźnik ładowania

: 07 stycznia 2019, 21:08
autor: Focus

Re: Wskaźnik ładowania

: 07 stycznia 2019, 22:58
autor: atom1
ja zrobilem taki wlasnie okragly na bocznym czarnym panelu przy baku, tam tez umiescilem gniazda do zapalniczki, ale foto nie mam ;(

Re: Wskaźnik ładowania

: 07 stycznia 2019, 23:57
autor: emil
2A na 5V to niecaly 1A na 12, obadaj bezpieczniki ktory do czego i ja bym to podpiał albo pod któryś mało istotny (nie zapłon, paliwo etc), gdzie zasilanie pojawia się po włączeniu zapłonu, albo załóż przekaźnik jakikolwiek, na osobnym bezpieczniku z plusa aku, sterowany sygnałem jakimkolwiek, pojawiającym się na instalacji na stałe po włączeniu stacyjki i po temacie, z czego druga wersja jak dla mnie lepsza.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692986.html
Poczytaj.

Re: Wskaźnik ładowania

: 08 stycznia 2019, 07:13
autor: Bogo-Legnica
emil pisze:2A na 5V to niecaly 1A na 12, obadaj bezpieczniki ktory do czego i ja bym to podpiał albo pod któryś mało istotny (nie zapłon, paliwo etc), gdzie zasilanie pojawia się po włączeniu zapłonu, albo załóż przekaźnik jakikolwiek, na osobnym bezpieczniku z plusa aku, sterowany sygnałem jakimkolwiek, pojawiającym się na instalacji na stałe po włączeniu stacyjki i po temacie, z czego druga wersja jak dla mnie lepsza.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692986.html
Poczytaj.


Dzięki. Poczytam bo to może być dobre rozwiązanie.

No i gitara. Wiem już co z czym. Przekaźnik świetna sprawa. Rozwiązał mi problem.
________________________________________________________________________
No i przekaźnik kupiony. 15 zł i sprawa rozwiązana. Pod 85 podłączam masę, pod 86 plus ze stacyjki, który pojawia się po przekręceniu kluczyka. Pod 30 podłączam plus z akumulatora (po bezpieczniku oczywiście) a z 87 prowadzę plus do (zapalniczki / gniazd usb etc.). Na 87 pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka w stacyjce.

przekaznik.jpg

Re: Wskaźnik ładowania

: 23 lutego 2019, 20:14
autor: Bogo-Legnica
Panowie, zrobione.
Opiszę dokładnie tak dla potomności z rysunkiem i fotkami.
Przypomnę jaki miałem cel: przy przekręceniu kluczyka w stacyjce miało się pojawiać napięcie na wskaźniku ładowania, gnieździe USB oraz na grzaniu manetek. Zrealizowałem to za pomocą przekaźnika - post wyżej. Ma on 40A więc da radę. Przy przekręceniu kluczyka w stacyjce przez przekaźnik płynie prąd, przekaźnik włącza nam napięcie na w/w urządzenia. Wskaźnik napięcia i gniazdo i gniazdo USB zamontowałem pod zegarami. Dużo babraniny, cięcia i klejenia ale nie mam tego dziadostwa na kierownicy, oprócz podgrzewania manetek.
Poniżej fotki z montażu oraz schemat elektryczny.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

Re: Wskaźnik ładowania

: 23 lutego 2019, 20:17
autor: Bogo-Legnica
Kolejne zdjęcia.
11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Re: Wskaźnik ładowania

: 23 lutego 2019, 20:18
autor: Bogo-Legnica
No i schemat:
elektryka.jpg