Wskaźnik ładowania

Wszelkie dyskusje na temat modyfikacji i problemów z elektryką, światłami, owiewkami, lakierowaniem a także o pozostałych elementach nadwozia
Awatar użytkownika
Wieslaw730
Posty: 207
Rejestracja: 12 stycznia 2013, 15:48
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Wieslaw730 » 27 marca 2015, 19:04

A ten biały przewód gdzie podpinaliście :?:
Awatar użytkownika
azja-83
Posty: 440
Rejestracja: 26 kwietnia 2012, 23:03
Lokalizacja: Racibórz

Postautor: azja-83 » 27 marca 2015, 20:23

Wiesław jaki biały ? To temat o wskaźniku ładowania nie wskaźniku biegów :) chyba że kabelek przy voltomierzu masz biały ?
Tylko Honda :D
Awatar użytkownika
Wieslaw730
Posty: 207
Rejestracja: 12 stycznia 2013, 15:48
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Wieslaw730 » 27 marca 2015, 20:28

Tak mam czerwony czarny i biały a opis taki


kolor niebieski ( błękitny )
napięcie wejściowe DC 3V-30V
trzy cyfry LED 0,36"
częstotliwość odświeżania 500ms/1pomiar
dokładność 1%
temperatura pracy -10* do 65*C
czerwony to plus zasilania
biały to plus i pomiar napięcia stałego
czarny minus
wymiary 33 * 15 * 10mm (L*W*H)
wymiery 23 * 15 * 10mm bez uszu do montażu
Ostatnio zmieniony 27 marca 2015, 20:32 przez Wieslaw730, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krecha
Posty: 241
Rejestracja: 31 maja 2012, 21:57
Lokalizacja: ze wsi

Postautor: Krecha » 28 marca 2015, 10:56

Przy napięciach w granicach 12 V powinno wystarczyć tylko podłączenie czarnego i czerwonego, jeżeli podepniesz czarny do minusa aku a czerwony do plusa i nie wyświetli napięcia to połącz czerwony z białym i powinno być ok.
Awatar użytkownika
Wieslaw730
Posty: 207
Rejestracja: 12 stycznia 2013, 15:48
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Wieslaw730 » 28 marca 2015, 16:24

Dzięki Krecha
A więc wygląda to tak :mrgreen:
Akumulator już kiepski bo co kilka sekund spadało napięcie o 1 dziesiątą aż zatrzymało się na 11,8
Pomysł na miejsce montażu podebrane od kolegi z forum ;-)
Siedząc na siedzisku dobrze widać woltomierz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 marca 2015, 19:50 przez Wieslaw730, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bogo-Legnica
Posty: 16
Rejestracja: 07 stycznia 2019, 15:47
Lokalizacja: Legnica

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Bogo-Legnica » 07 stycznia 2019, 19:17

Panowie odgrzewam kotleta. Mam taki okrągły miernik do zamontowania ale wiem co i jak. Ale.... montuję także gniazdo USB (ładowanie tel. navi itp). Miałem takie rozwiązanie w moim poprzednim motocyklu (SV 650n) ale był problem. Woltomierz podłączyłem jak wyżej czyli minus do ramy a plus z stacyjki . Gniazdo USB podłączyłem bezpośrednio do aku. i mi prąd kradło jak motocykl stał w garażu aż aku. padł. I teraz pytanie. Czy gniazdo USB także podłączyć po stacyjce żeby po przekręceniu kluczyka dopiero dostawał napięcie? Gniazdo na amperaż około 2A. Co możecie poradzić?
Awatar użytkownika
maciej77
Posty: 503
Rejestracja: 07 września 2014, 16:10
Lokalizacja: Gniezno

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: maciej77 » 07 stycznia 2019, 19:53

Pierwszą wersję ładowarki USB którą miałem też kradła prąd...zostaw podłączone do aku,ale zastosuj jakiś dodatkowy wyłącznik co by nie kradł jak nie potrzebne...czasami potrzeba zasilania bez stacyjki.np.biwak itp.
Awatar użytkownika
Bogo-Legnica
Posty: 16
Rejestracja: 07 stycznia 2019, 15:47
Lokalizacja: Legnica

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Bogo-Legnica » 07 stycznia 2019, 20:49

maciej77 pisze:Pierwszą wersję ładowarki USB którą miałem też kradła prąd...zostaw podłączone do aku,ale zastosuj jakiś dodatkowy wyłącznik co by nie kradł jak nie potrzebne...czasami potrzeba zasilania bez stacyjki.np.biwak itp.

Myślałem o tym ale chciałem jakoś tak fajniej, ładniej.... no ale...
Może takie coś kupię. Wstawię gdzieś z boku (boczek / owiewka) - może się uda.
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-wlacznik-hermetyczny-on-off-a-601-12v-7361225540
Awatar użytkownika
Focus
Posty: 73
Rejestracja: 08 września 2015, 17:27
Lokalizacja: Poznań/Biskupice

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Focus » 07 stycznia 2019, 21:08

It`s nice to be important, but it`s more important to be nice
Awatar użytkownika
atom1
Posty: 5
Rejestracja: 02 stycznia 2019, 23:58
Lokalizacja: podlasie

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: atom1 » 07 stycznia 2019, 22:58

ja zrobilem taki wlasnie okragly na bocznym czarnym panelu przy baku, tam tez umiescilem gniazda do zapalniczki, ale foto nie mam ;(
Awatar użytkownika
emil
Administrator
Posty: 1216
Rejestracja: 25 sierpnia 2013, 21:24
Lokalizacja: SO/SZA

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: emil » 07 stycznia 2019, 23:57

2A na 5V to niecaly 1A na 12, obadaj bezpieczniki ktory do czego i ja bym to podpiał albo pod któryś mało istotny (nie zapłon, paliwo etc), gdzie zasilanie pojawia się po włączeniu zapłonu, albo załóż przekaźnik jakikolwiek, na osobnym bezpieczniku z plusa aku, sterowany sygnałem jakimkolwiek, pojawiającym się na instalacji na stałe po włączeniu stacyjki i po temacie, z czego druga wersja jak dla mnie lepsza.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692986.html
Poczytaj.
Awatar użytkownika
Bogo-Legnica
Posty: 16
Rejestracja: 07 stycznia 2019, 15:47
Lokalizacja: Legnica

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Bogo-Legnica » 08 stycznia 2019, 07:13

emil pisze:2A na 5V to niecaly 1A na 12, obadaj bezpieczniki ktory do czego i ja bym to podpiał albo pod któryś mało istotny (nie zapłon, paliwo etc), gdzie zasilanie pojawia się po włączeniu zapłonu, albo załóż przekaźnik jakikolwiek, na osobnym bezpieczniku z plusa aku, sterowany sygnałem jakimkolwiek, pojawiającym się na instalacji na stałe po włączeniu stacyjki i po temacie, z czego druga wersja jak dla mnie lepsza.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692986.html
Poczytaj.


Dzięki. Poczytam bo to może być dobre rozwiązanie.

No i gitara. Wiem już co z czym. Przekaźnik świetna sprawa. Rozwiązał mi problem.
________________________________________________________________________
No i przekaźnik kupiony. 15 zł i sprawa rozwiązana. Pod 85 podłączam masę, pod 86 plus ze stacyjki, który pojawia się po przekręceniu kluczyka. Pod 30 podłączam plus z akumulatora (po bezpieczniku oczywiście) a z 87 prowadzę plus do (zapalniczki / gniazd usb etc.). Na 87 pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka w stacyjce.

przekaznik.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bogo-Legnica
Posty: 16
Rejestracja: 07 stycznia 2019, 15:47
Lokalizacja: Legnica

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Bogo-Legnica » 23 lutego 2019, 20:14

Panowie, zrobione.
Opiszę dokładnie tak dla potomności z rysunkiem i fotkami.
Przypomnę jaki miałem cel: przy przekręceniu kluczyka w stacyjce miało się pojawiać napięcie na wskaźniku ładowania, gnieździe USB oraz na grzaniu manetek. Zrealizowałem to za pomocą przekaźnika - post wyżej. Ma on 40A więc da radę. Przy przekręceniu kluczyka w stacyjce przez przekaźnik płynie prąd, przekaźnik włącza nam napięcie na w/w urządzenia. Wskaźnik napięcia i gniazdo i gniazdo USB zamontowałem pod zegarami. Dużo babraniny, cięcia i klejenia ale nie mam tego dziadostwa na kierownicy, oprócz podgrzewania manetek.
Poniżej fotki z montażu oraz schemat elektryczny.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bogo-Legnica
Posty: 16
Rejestracja: 07 stycznia 2019, 15:47
Lokalizacja: Legnica

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Bogo-Legnica » 23 lutego 2019, 20:17

Kolejne zdjęcia.
11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bogo-Legnica
Posty: 16
Rejestracja: 07 stycznia 2019, 15:47
Lokalizacja: Legnica

Re: Wskaźnik ładowania

Postautor: Bogo-Legnica » 23 lutego 2019, 20:18

No i schemat:
elektryka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Rama / Owiewki / Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości